Arkaden Skien

Påskens beste lam!

Påsken nærmer seg, og med det følger god mat og tradisjoner!
Som julen, har påsken tradisjonelle oppskrifter.

Lars Normann, daglig leder på Rema 1000 Arkaden Skien gir deg i samarbeid med Rema 1000 noen gode tips og råd for hvordan du kan behandle de ulike delene av lammet, og hans egen favoritt til påskeaften.

Bruk god tid, lav temperatur og steketermometer – da blir lammet best!

 

Helt lammelår

Lars sin egen favoritt er en klassiker; helt lammelår, tilberedt med rosmarin og hvitløk, fløtegratinerte poteter og hjemmelaget saus basert på kraften fra kjøttet.

Slik gjør du

Trinn 1

Start med å sette ovnen på 125ºC.  Gni deretter salt og pepper godt inn i lammelåret. Del hvitløken i tynne biter og lag små stikk i steika med en kniv. Putt deretter hvitløksbåtene og kvastene fra rosmarin inn i “lommene” på låret.

Trinn 2

Legg steken i en stor langpanne og hell i 3 dl vann. Fordel ønsket grønnsaker rundt steken og drypp over olivenolje. Krydre med salt og  pepper.
PS: pass på at det alltid er vann i langpannen.

Trinn 3

Sett steken i ovnen ved 125 ºC. Når steketermometeret viser 65 °C er steken medium stekt, og på 70 °C er den medium pluss.
Ønsker du gjennomstekt, skal gradene vise 75 °C. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumfolie og la den hvile i ca. 15 minutter

Tips: Beregn ca 3 timer på et lår på 2-3 kg

Underveis tilbereder du de fløtegratinerte potetene fra Ferdig.
Ha potetene rett fra posen og i en ildfast form og dryss over revet ost. Gratineres i ovenen på 220ºC i ca 30 min.

 

Fylt lammestek

Fyll lammesteken med det du liker av krydder og urter. Her er det brukt hvitløk, persille, salt og pepper. Hvis du har kjøpt en ferdig surret lammestek fjerner du nettet og bretter ut lammesteken. Klem skrelte hvitløksfedd flate og smør ut til en jevn masse med flatt knivblad. Smør hvitløksmassen utover lammesteken og dryss over grovhakket persille, salt og pepper før du surrer steken sammen. Stikk små snitt i den og trykk inn delte hvitløksfedd.

Helstekt lammelår med hvitløk, koriander og persille.

Oppskrift på urteblanding

1 ts malt koriander
1 potte Persille
4 fedd Hvitløk
0,5 stk Skall av sitron
0,5 dl Olivenolje

Slik gjør du

Trinn 1

Sett stekeovnen på 200°C. Ha koriander, persille, hvitløksfedd, raspet sitronskall og olivenolje i en morter og støt det sammen til tykk saus.

Trinn 2

Gni lammelåret inn med smør. Sett det midt i ovnen i en langpanne i ca. 25 minutter til det har fått jevn fin brunfarge.

Trinn 3

Ta lammelåret ut og skru ovnen ned til 140°C. Pensle låret med urteblandingen og krydre godt med salt og pepper. Sett et steketermometer i den tykkeste delen av låret og sett det tilbake i ovnen. Pass på at det alltid er litt vann i bunnen av langpannen. Stek låret til en kjernetemperatur på 58°C. Hvis du ønsker det gjennomstekt, la det stå til 68°C. Ta det ut og pensle for siste gang med sausen. La hvile i minimum 20 minutter på en lun plass før det skjæres opp.

Råvarene kan kjøpes på Rema, hos Lars:

 

 

Bilder, oppskrift og råvarer er levert av Rema 1000.