Arkaden Skien

Bli dressklar for mai!

Det nærmer seg høysesong for dress, og anledningene kommer på rekke og rad i form av 17.mai, konfirmasjoner og bryllup!
Markedssjef, Tone Mercedes og butikksjef Mari på HØYER Skien gir deg noen gode tips til hvordan du skal velge riktig dress, og hvordan man kler seg til de ulike anledningene.

Det er gjerne ikke dresstrendene som endrer seg mest fra år til år, men man kan godt dele dresstrendene opp i to, forteller Tone.

På den ene siden har du den klassiske, formelle dressen. Her snakker vi blå og grå dresser, med hvit eller lyseblå skjorte. Stilen passer til de aller fleste anledninger. Finansgutta på Aker Brygge kjører knallhardt på denne stilen sammen med sorte sko og matchende sort belte, men den er uten tvil også det mest korrekte å gå for i en høytidelig anledning som bryllup og konfirmasjon.

Den andre måten å bruke dress er ofte mer inspirert av årets motebilde. Stilen er mer avslappet, ofte ser man struktur i stoffet, og tilbehøret kan gjerne ha fargerike motiver. Benlegden kryper ofte oppover og man ser mer av ankelen enn den klassiske etiketten tillater. Det er ikke uvanlig å se at skjorten har blitt droppet fullstendig, og i stedet erstattet med en hvit T skjorte. Dette vil nok få mange klassiske dressentusiaster til å vri seg i smerte, men igjen – vi lever i 2018. Selv dressmoten er lov å leke litt med, sier Tone og får støtte av Mari som skyter inn at skoene også varierer veldig i forhold til den klassiske moten.

Trendgutten kjører alt fra hvite sneakers til en semsket loafer, sier Mari og viser fram noen hvite sneakers fra Tommy Hilfiger.

Jentene ser på hverandre og synes det er viktig å presisere at den avslappede stilen ikke passer seg til enhver anledning, og anbefaler at man ser på invitasjonen eller spør om hjelp i butikken.

Dress til 17.mai

Går man for dress til 17. mai så er det ikke noen fast regel for hvilken farge man må velge. Det viktigste er at man ser bra ut! Det mest populære er nok likevel mørkeblå dress. Kjør hvit klassisk skjorte, og tilfør rødt gjennom tilbehøret, for det er selvfølgelig rødt, hvitt og blått som gjelder denne dagen. På 17. mai så er slips eller sløyfe og en hankie et must. Velg et slips/sløyfe som inneholder disse fargene og et lommetørkle som matcher. Lommetørkleet trenger ikke være i samme stoff som slipset, men skal ha en farge som passer sammen med slipset. For eksempel hvis du har rødt slips så kan du kjøre blå eller hvit hankie. Begge deler får du naturligvis hos oss, smiler jentene og håper å se mange handleglade gutter i ukene framover.

Åh, ja – og husk for all del å ha nypussede sko med matchende belte til dressen, sier Tone. Beltet er en detalj som gjør antrekket komplett og skal ikke snerpe buksen sammen, men er mer til pynt. Bruk et belte med klassisk/diskret spenne. Det er bedre å gå for armbånd og/eller ring for å pynte opp antrekket enn å kjøre en stor beltestemme. Stor beltespenne hører ikke hjemme på en dress.

Siden det er 17. mai og vi alle ønsker oss sol og fint vær, er det for lengst blitt innafor å kjøre solbriller til dressen. Tom Wood solbrillene våre er knalltøffe, kvitrer Mari med stjerne i øynene.

Passformen

Mange som kommer innom butikken er usikre på hvordan dressen egentlig skal sitte, kan Mari og Tone bekrefte. En feil som ofte begås er at man ikke er oppmerksom på at armer og bein er litt for korte eller lange. Hovedregelen angående jakkeermet er at det skal nå ned til håndleddet, og at cirka to centimeter av skjorten skal vises under. Dersom skjortearmen ikke ses nedenfor armen på dressjakken har du enten en dressjakke med for lange armer, eller en skjorte med for korte armer.

Lengde på buksebeinet er korrekt når det hviler på skoen med en liten knekk, men igjen, vi ser at flere og flere også velger bort knekken i beinet, sier Tone.

Dressetikette og riktig passform er et fag i seg selv, fortsetter Tone, men tilfører at til syvende og sist handler det om hva kunden foretrekker.

 

5 enkle kjøreregler

  • Bruk sokker som matcher buksene
  • Det er viktig å huske på at nederste knapp aldri skal kneppes igjen. Kun den øverste (eller den midterste, dersom dressen har 3 knapper).
  • Man kan bruke brune sko til de fleste dresser, unntaket er at man burde ha svarte sko til formelle anledninger som bryllup og begravelse – skal man følge den tradisjonell etiketten til punkt og prikke skal man heller ikke bruke brune sko etter klokken 18.00.
  • Husk alltid å bruke samme farge på beltet som du har på skoene.
  • Husk å henge opp dressen på en henger med brede skuldre og foret stang til buksen. Rens etter behov.